Opgelost: Audioproblemen in gesprekken met Vodafone/Ziggo

Op dit moment ervaren wij audioproblemen tijdens gesprekken met Vodafone/Ziggo. Dit is in onderzoek bij onze engineers. Onze engineers hebben het probleem in onderzoek. De verwachte oplostijd is op dit moment nog niet af te geven.

Vodafone/Ziggo heeft bevestigd dat zij een verstoring hebben en dit bij hun in onderzoek is. Zij hebben nog geen verwachte oplostijd. Wij zullen dit blijven monitoren en een update geven zodra Vodafone/Ziggo de verstoring afmeld.

Vodafone/Ziggo heeft aan ons aangegeven dat de problemen nog steeds spelen in hun netwerk en dat het onderzoek nog loopt. Dit houdt in dat gesprekken van en naar het Vodafone/Ziggo netwerk nog last kunnen hebben van audio problemen. ook gesprekken die via deze route van en naar het IP One platform naar andere providers kunnen hier hinder van ondervinden.

Vodafone/Ziggo heeft aangegeven dat zij door middel van een aangepaste routering binnen hun netwerk de audiokwaliteitsproblemen hebben opgelost. Een technische afmelding wordt verkregen op een later tijdstip.